Home

Nieuws

Concertagenda

Festivals

Band van de Maand

Top 5

Recensies

Contact

Band van de maand augustus:
Bastardi Di Blues
 
 
Bastardi Di Blues: een eigenzinnig powertrio
 
Het Limburgse powertrio Bastardi Di Blues timmert hard aan de weg. In november vorig jaar verscheen de eerste single Ghost Clinic op de wereldwijd uitgebrachte CD Illegitimate Spawn vol. II (Twist Records). Daarnaast werd de demo-EP Everything Is Electrified Nowadays door de stichting BRUL (Blues & Roots Uit Limburg) uitgeroepen tot 'Beste Album van de maand april' en nu scoort de groep de titel 'Band van de maand' bij Shockrock. Een betere start kan een beginnende band zich nauwelijks wensen.
 
,,Het gaat inderdaad best wel snel', zo beaamt bassiste Monique Demarteau. We hadden net vijf repetities achter de rug toen we door de platenmaatschappij van Rudi Protrudi, de zanger van de Fuzztones, werden gevraagd om een song op te nemen voor het Fuzztones Tribute-album Illegitimate Spawn. Een hele eer, want de Fuzztones zijn natuurlijk een legendarische rockband. Na slechts een paar repetities doken we in de zomer van 2009 met zijn drieën de studio in om Ghost Clinic op te nemen. Vervolgens stuurden we de song naar de platenmaatschappij. Daarna was het twee weken heel spannend. Zo lang duurde het namelijk voordat het verlossende woord van de platenmaatschappij kwam dat onze track op het album zou verschijnen. Sinds november ligt het album wereldwijd in de winkels en is de track on-line verkrijgbaar bij onder meer Amazon, iTunes, Napster en andere webwinkels. Echt maf dat onze eerste productie meteen overal te koop is."
Daarbij komt ook nog dat Bastardi Di Blues de enige Nederlandse band is op dit Tribute-album naast bekende artiesten als Ian Astbury (The Cult), Doll Squad, Boss Martians, The Urges, e.a. Een opvallende prestatie dus!
 
Gitarist-zanger Johan van de Beek is de frontman van Bastardi Di Blues. Deze 'natural' maakte zich zélf vele jaren geleden wegwijs op de gitaar, geďnspireerd door bluesrocklegendes als Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan. Vervolgens bleef het letterlijk twintig jaar stil rond de Maastrichtenaar. De ommekeer kwam tijdens een vakantie in 2008 toen hij een bluesgitarist zag spelen op een piazza in Rome. Thuisgekomen blies hij de duimdikke stoflaag van zijn snaren, speelde wat bluesmelodieën op een viertal clipjes in en plaatste die op Hyves en YouTube. Drummer René Vlems kreeg die muziekvideo's onder ogen en was daarvan zo gecharmeerd dat hij Johan uitnodigde voor een jamsessie in zijn woonplaats Sittard. Op de 'oorverdovende klik' tussen de twee volgde al snel het besluit om bassiste/toetseniste Monique Demarteau, eveneens afkomstig uit Sittard, uit te nodigen voor hun muzikale project 'Bastardi Di Blues'.
 
Bastardi Di Blues, de Blues-bastaarden op zijn Nederlands. Dat klinkt misschien oneerbiedig, maar deze vlag dekt wel precies de lading. De groep, kortweg BDB, maakt namelijk muziek in het uitdagende schemergebied van blues, rock en jazz, met uitstapjes naar hiphop, dance, lounge en zelfs punk. De band werd opgericht in het voorjaar van 2009, in het bijna apocalyptische decor van kredietcrisis, voedselcrisis, klimaatcrisis en Mexicaanse grieppandemie. Een betere voedingsbodem voor een bluesband is nauwelijks denkbaar...
 
Samples
BDB is een powertrio in de beste bluesrocktraditie, met soms vette scheurende gitaarsolo's, dan weer gevoelige, sfeervolle riffs en met pompende baspartijen op spitse ritmes. Johan en Monique nemen daarbij de zang voor hun rekening. ,,Ons repertoire bestaat uit eigen composities, aangevuld met een handvol covers", zegt Demarteau. ,,De bezetting mag dan conventioneel zijn, de uitvoering van de songs is dat bepaald niet. We maken namelijk veelvuldig gebruik van allerlei electronica en samples, waardoor we een eigen, niet alledaagse sound hebben".
Dat eigen geluid is ook te danken aan het feit dat de Bastardi alledrie uit een andere 'muzikale stal' komen. Johan is een echte bluesman, Monique heeft haar roots in de punk rock scene, terwijl René van alles wat heeft gespeeld (van pop tot jazz). Juist die cocktail van invloeden maakt Bastardi Di Blues zo bijzonder.
 
 
                
Foto's: John Klijnen
 
 
Na een handvol repetities door het drietal in juni 2009 op twee regenachtige middagen de Art Sound Studio in Houthalen in om onder leiding van engineer JP Kerkhoffs (Triggerfinger, Das Pop, Millionaire) vijf tracks 'live' op te nemen voor de debuut-EP Everything Is Electrified Nowadays, die eind vorig jaar werd uitgebracht. In april jongstleden werd de CD door de leden van stichting BRUL (onder wie radioprogrammamakers en festivalpromotors) gekozen tot 'album van de maand'. Volgens Demarteau was dit de bekroning op een jaar zwoegen in de oefenruimte. ,,Het is natuurlijk een geweldge opsteker dat er zoveel vertrouwen is in een beginnende band. Het feit dat we Brulband werden, betekende dat we de hele maand april maximale airplay kregen bij alle bij BRUL aangesloten radiostations. Hierdoor kon het grote publiek kennismaken met onze muziek. Nu hopen we dat ook andere radiostations onze muziek oppikken en gaan draaien."
 
Studio
Opvallend is dat de band nog niet heeft opgetreden in de huidige formatie. Het is wel de bedoeling dat Bastardi Di Blues nog dit jaar op de podia te zien zal zijn, aldus Demarteau. ,,We werken veel met electronica en samples, daardoor is het live allemaal wat gecompliceerd. We hadden al een uitnodiging op zak om op te treden in de USA tijdens SXSX in maart jongstleden (popfestival in Texas- red.), maar dat kwam helaas te vroeg op ons pad. Wanneer we precies live te zien zijn, weet ik nog niet. Waarschijnlijk doen we een paar try-outs in september. We hebben de afgelopen maanden veel nieuwe songs geschreven waarbij diverse zijwegen zijn verkend, onder meer richting hiphop en dance. We willen die nummers zo snel mogelijk opnemen. Hopelijk kunnen we volgende maand de studio in."
 
Wie nieuwsgierig is naar het nieuwe materiaal, kan terecht op de websites van Bastardi Di Blues. Een aantal soundsamples en muziekvideos (allemaal gemaakt door drummer René Vlems), staan al op internet.